Paulina написа:Както и да ти отговоря ти все ще намериш начин да се заядеш с мен !!!
Ципата за която питаш се пробива непосредствено преди излюпването и нейното овлажняване не става от белтъка , защото такъв вече вътре няма ( в състоянието , в което го познаваме ) ! Много добре знаеш , че едно яйце има и пори чрез които "диша" - по този начин се овлажнява и "от вътре" . Ако всичкото беше така , както ти би искал да го представиш , защо тогава ще е нужна около 80 % влажност на въздуха в инкубатора , когато се излюпват пиленцата ??? Няма ли влажност ципата става твърда като пергаментова хартия и пиленцето не може да я пробие и залепва и то самото ! С пробиването на ципата , директно след това и на черупката пиленцето нарушава затворената "система" в яйцето и става зависимо от "външна помощ" . Когато въздухът в инкубаторът е сух и топъл много бързо всичко изсъхва , а това е пагубно ! Хей , тука не сме в сектора на бозайниците , където го има това с околоплодната течност при раждане - но това и ти самият го знаеш многo добре.
Мила моя !
В никакъв случай не искам да се заяждам.
Никога не съм люпил птичи яйца в инкубатор и наистина съм невеж.
Люпил съм обаче на влечуги ,земноводни ,дори и на риби.
Общата ми култура явно е причина някак си да ми се запечатат в съзнанието ,долу горе и процесите и начинът при излюпването на птиците.
Няколко дена преди малкото пиленце да се излюпи,то застава с глава към въздушната камера на яйцето.
Забележи -това са два -три дена дена а не ''непосредственно'' !!!
Следващият етап на развитие е промяната му на дишане.То разкъсва подчерупковата ципа и за първи път напълва белите си дробове с въздух.
Ако то не може да пробие ципата се задушава или се удавя в течноста ,която течност все още е налице.
Преди пилето да поеме въздух ,то дише чрез елантоис-ът.
Той изсъхва едва на следващият ден след поемането на въздух от малкото пиле т.е. след разкъсването на ципата.
Следва още един ден ,през който пилето отново променя положението си
Вода до момента в който то променя начинът си на дишане винаги е имало ,нещо повече,тя е онова нещо което доставя хранителните вещества от белтъка и онова нещо ,което чрез изпаряването си изкарва токсините натрупвани от жезнените процеси по времето на развитие.
Следва логичният въпрос ,който ти зададох ,но който ти за жалост прие като неудобен.
Давай да ги уточняваме тея неща на време ,защото почти веднага след твоя пост, прочетох от колега ,че пилетата му не са се излюпили ,тъй като не са пробили ципата а уж влагата му била добра.
Мисля че не е коректно да се твърдят неща които са неверни а ощев повече , не могат да се обеснят от авторът си.
В никакъв случай не ме разбирай грешно.
Казах ти , лаик съм ,както впрочем и много от нас.
Но това мила моя, не значи, че сме маймуни !
Поздрави и недей да ми се сърдиш ,че понякога не се съгласявам с теб.
Ако не можеш да ме опонираш успешно, ти позволявам да подчертаеш отново правописните ми грешки.