Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Инкубатор???

Модератори: nikigeen, yuri

Re: Инкубатор???

Мнениеот nightingale » Чет Юли 07, 2011 12:50 am

Paulina написа:Грешката ти е , че си обръщал яйцата ! Аз спирам въртенето към 17-тият ден и по принцип се люпи всичко , което е живо в яйцето . Също така , за да не могат малките да пробият ципата , то явно влажността в инкубатора ти не е била достатъчна ! Какво значи " температурата е добра" ???

Аз като един пълен лаик в областа ,виждащ в твое лице един явно добре ограмотен и знаещ специалист, искам да попитам следното.
А бе тая ципа за която говориш не се ли пробива няколко дена преди излюпването т.е. когато зародишът променя начинът си на дишане и нейното снабдяване на влага не става ли от белтъка на яйцето а не от външният свят.
Още веднъж - пълен лаик съм и затова питам човек който явно знае много. :think:
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''
nightingale
потребител
потребител

Re: Инкубатор

Мнениеот STOCKY » Чет Юли 07, 2011 1:07 am

Paulina написа:
STOCKY написа:Те се въртят сами вътре в инкубатора/автоматично/, но и аз ги ги местя и въртя - примерно, които са в средата ги слагам в края, някой път и го въртя, въпреки, че автоматично се въртят. Какво значи температурата е добра? - значи, че през всичките 21 дни, се поддържа на 37 и половината, както ми е казал дядо ми :))) и всеки ден ги по веднъж ги пръскам с вода за да са по влажни... мисля, че грешката ми е някъде в последните дни, неправя нещо както трябва, просто немогат да си счупят яйцето и да излязат. Нека, някой ми обясни, каде бъркам, и ако може да ми напише едно по едно какво трябва да правя от 1вия ден до последния, моля ви, вече чувствам, че извършвам грях да изхвърлям толкова живи пиленца ... това е, айде помагайте

Значи още веднъж от мен , пък ти ако искаш го разбирай - след 17-тият ден яйцата вече не се въртят :nono: ( става въпрос за кокоши яйца , а иначе въртенето се спира 3 дни преди очакваното излюпване на съответният вид птица ) !!!
След като ти се въртят автоматично трябва или да спреш това или да ги поставиш в някаква тепсия , тава , шкаф , чекмедже или нещо подобно , където яйцата ще могат да "починат" и пиленцата в тях да се завъртят в положение за излюпване !
Двете ти изказвания нещо не се връзват , а именно : "не съм сменял местата им" и "които са в средата ги слагам в края" :think:
37,8 градуса е по-добра температура :D При това всекидневното пръскане с вода е също излишно и грешно ! В инкубатора трябва да имаш съдинки с вода , която да се изпарява - как стои тук въпроса ???

Къде бъркаш ти обясних , но с това "айде помагайте" нещо си сгрешил в интонацията :twisted:

Ако не намериш и сега задоволителен отговор то просто попитай пак дядо ти ! :mrgreen:

извинявам се за тона, и мерси за инфото много ми помогна. разбрах, че през първата половина всеки ден по 5 мин се пръскат с вода, а през втората на ден по два пъти по 10 минути се пръскат. а мога ли дместо да ги сложа в шкаф или тава 3 дни преди излюпването да спра инкубатора и да си стоят в него ? и още веднъж мерси, че вече бях натрупал много грях, всеки месец изхвърлях по 40 пиленца ............
Аватар
STOCKY
потребител
потребител

Мнениеот nikigeen » Чет Юли 07, 2011 9:02 am

Въртенето на яйцата през последните дни изобщо не е причина за това ,че не се люпят. Проблема ти е друг.И най-вероятно това е влагата.Но не си дал достатъчно информация - с какъв термометър наблюдаваш температурата,как наблюдаваш влагата,какъв тип е инкубатора и терморегулатора и каква е постановката на устройството за въртене.Дай повече информация.
Николай Николов ,Кюстендил - (+359)898 60 11 33

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее единствено с наша помощ" Джералд Даръл
Аватар
nikigeen
Модератор
Модератор

Мнениеот nightingale » Чет Юли 07, 2011 12:00 pm

Paulina , бих се радвал ако ми отговориш на горният въпрос !
nightingale
потребител
потребител

Инкубатор

Мнениеот Paulina » Чет Юли 07, 2011 4:31 pm

Както и да ти отговоря ти все ще намериш начин да се заядеш с мен !!!

Ципата за която питаш се пробива непосредствено преди излюпването и нейното овлажняване не става от белтъка , защото такъв вече вътре няма ( в състоянието , в което го познаваме ) ! Много добре знаеш , че едно яйце има и пори чрез които "диша" - по този начин се овлажнява и "от вътре" . Ако всичкото беше така , както ти би искал да го представиш , защо тогава ще е нужна около 80 % влажност на въздуха в инкубатора , когато се излюпват пиленцата ??? Няма ли влажност ципата става твърда като пергаментова хартия и пиленцето не може да я пробие и залепва и то самото ! С пробиването на ципата , директно след това и на черупката пиленцето нарушава затворената "система" в яйцето и става зависимо от "външна помощ" . Когато въздухът в инкубаторът е сух и топъл много бързо всичко изсъхва , а това е пагубно ! Хей , тука не сме в сектора на бозайниците , където го има това с околоплодната течност при раждане - но това и ти самият го знаеш много добре !

-----------------------------------

извинявам се за тона, и мерси за инфото много ми помогна. разбрах, че през първата половина всеки ден по 5 мин се пръскат с вода, а през втората на ден по два пъти по 10 минути се пръскат. а мога ли дместо да ги сложа в шкаф или тава 3 дни преди излюпването да спра инкубатора и да си стоят в него ? и още веднъж мерси, че вече бях натрупал много грях, всеки месец изхвърлях по 40 пиленца ............

STOCKY --

Значи : забравяш това за пръскането на яйцата през първите дни !

Да , остави яйцата в инкубатора , не спирай температурата , а само въртенето ( между другото - при мен яйцата се люпят при температура 38,3 градуса ) !

Сложи ванички ( някакви пластмасови съдинки ) с вода в инкубатора , в началото една , после увеличи бройката и не изхвърляй водата , само доливай , когато се поизпари !

Напрегни си мозъка и направи всичкото това така , че люпещите се пилци да нямат възможността да се удавят във водата !

Надявам се след три седмици да се похвалиш с резултата , аз отивам да видя колко пиленца са се излюпили днес при мен !
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот STOCKY » Чет Юли 07, 2011 5:28 pm

добре мерси много, през първата половина ще сложа само една чинийка на пода, а през втората, ще ги увелича на 2, така е добре сигурно. това, което казваш, че забравям пръскането в началото, може ли да ми кажеш по колко пъти на ден и увеличава ли се пръскането с времето
Аватар
STOCKY
потребител
потребител

Инкубатор

Мнениеот Paulina » Чет Юли 07, 2011 6:03 pm

STOCKY написа:добре мерси много, през първата половина ще сложа само една чинийка на пода, а през втората, ще ги увелича на 2, така е добре сигурно. това, което казваш, че забравям пръскането в началото, може ли да ми кажеш по колко пъти на ден и увеличава ли се пръскането с времето

Ох , STOCKY , нещо не можем да се разберем с теб ! Защо ли ??? :think: Написах да не пръскаш яйцата в началото ! ( забравяш - в смисъл забрави , не го прави !!! ) Пръскането е полезно , когато пилетата начукат черупката , това , което ти правиш е просто излишно ! Не знам колко са големи чинийките , които искаш да поставиш , а и с две чинийки едва ли би осигурил необходимата влажност :think:

Защо не снимаш инкубатора да има всеки един от нас представа за какво съоръжение говорим ?! Може да има някой някаква идея , която да ти помогне . Като го снимаш качи снимката тук или в личната ти галерия !
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот STOCKY » Чет Юли 07, 2011 6:08 pm

ОК, ще го снимам.. и, ще ми дадете идей :think:
Аватар
STOCKY
потребител
потребител

Re: Инкубатор

Мнениеот nightingale » Чет Юли 07, 2011 6:26 pm

Paulina написа:Както и да ти отговоря ти все ще намериш начин да се заядеш с мен !!!

Ципата за която питаш се пробива непосредствено преди излюпването и нейното овлажняване не става от белтъка , защото такъв вече вътре няма ( в състоянието , в което го познаваме ) ! Много добре знаеш , че едно яйце има и пори чрез които "диша" - по този начин се овлажнява и "от вътре" . Ако всичкото беше така , както ти би искал да го представиш , защо тогава ще е нужна около 80 % влажност на въздуха в инкубатора , когато се излюпват пиленцата ??? Няма ли влажност ципата става твърда като пергаментова хартия и пиленцето не може да я пробие и залепва и то самото ! С пробиването на ципата , директно след това и на черупката пиленцето нарушава затворената "система" в яйцето и става зависимо от "външна помощ" . Когато въздухът в инкубаторът е сух и топъл много бързо всичко изсъхва , а това е пагубно ! Хей , тука не сме в сектора на бозайниците , където го има това с околоплодната течност при раждане - но това и ти самият го знаеш многo добре.

Мила моя !
В никакъв случай не искам да се заяждам.
Никога не съм люпил птичи яйца в инкубатор и наистина съм невеж.
Люпил съм обаче на влечуги ,земноводни ,дори и на риби.
Общата ми култура явно е причина някак си да ми се запечатат в съзнанието ,долу горе и процесите и начинът при излюпването на птиците.
Няколко дена преди малкото пиленце да се излюпи,то застава с глава към въздушната камера на яйцето.
Забележи -това са два -три дена дена а не ''непосредственно'' !!!
Следващият етап на развитие е промяната му на дишане.То разкъсва подчерупковата ципа и за първи път напълва белите си дробове с въздух.
Ако то не може да пробие ципата се задушава или се удавя в течноста ,която течност все още е налице.
Преди пилето да поеме въздух ,то дише чрез елантоис-ът.
Той изсъхва едва на следващият ден след поемането на въздух от малкото пиле т.е. след разкъсването на ципата.
Следва още един ден ,през който пилето отново променя положението си
Вода до момента в който то променя начинът си на дишане винаги е имало ,нещо повече,тя е онова нещо което доставя хранителните вещества от белтъка и онова нещо ,което чрез изпаряването си изкарва токсините натрупвани от жезнените процеси по времето на развитие.
Следва логичният въпрос ,който ти зададох ,но който ти за жалост прие като неудобен.
Давай да ги уточняваме тея неща на време ,защото почти веднага след твоя пост, прочетох от колега ,че пилетата му не са се излюпили ,тъй като не са пробили ципата а уж влагата му била добра.
Мисля че не е коректно да се твърдят неща които са неверни а ощев повече , не могат да се обеснят от авторът си.
В никакъв случай не ме разбирай грешно.
Казах ти , лаик съм ,както впрочем и много от нас.
Но това мила моя, не значи, че сме маймуни !
Поздрави и недей да ми се сърдиш ,че понякога не се съгласявам с теб.
Ако не можеш да ме опонираш успешно, ти позволявам да подчертаеш отново правописните ми грешки. :drinks:
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот STOCKY » Чет Юли 07, 2011 8:40 pm

Инкубатора е стар, но знам, че до преди 2-3 години се е люпило с него и то много успешно. След това е бил изгубен термометърът и около 2 години е прашасвал, но вече е закупен нов и по-модерен :lol:

Това е инкубатора, който имам, Руски е ;>
Това е скарата, а под нея се намират съдчетата с вода, ще ги видите.
http://prikachi.com/images/588/3542588Q.jpg ,
ето ги и съдчетата, те са 3 на брой, няма място за добавяне над други..:
http://prikachi.com/images/592/3542592X.jpg

това е термометъра, който измерва топлината на въздуха, на капака си има дупчици, през, който се прекарва желязцето,само незнам дали се запушвам всички дупки от кадето може да излезне топлина: http://prikachi.com/images/618/3542618F.jpg
Инкубатора е доста мръсен, не съм го почистил, от последното излюпване от, което се излюпиха само 4 пиленца: http://prikachi.com/images/632/3542632n.jpg , тези дни, ще го почиста, когато отново го зареждам с яйца. това е.. :think:
Аватар
STOCKY
потребител
потребител

Люпене

Мнениеот Paulina » Чет Юли 07, 2011 8:56 pm

nightingale написа:Мила моя !
В никакъв случай не искам да се заяждам.
Никога не съм люпил птичи яйца в инкубатор и наистина съм невеж.
Люпил съм обаче на влечуги ,земноводни ,дори и на риби.
Общата ми култура явно е причина някак си да ми се запечатат в съзнанието ,долу горе и процесите и начинът при излюпването на птиците.
Няколко дена преди малкото пиленце да се излюпи,то застава с глава към въздушната камера на яйцето.

Забележи -това са два -три дена дена а не ''непосредственно'' !!! >>> Къде съм твърдяла това ????

Следващият етап на развитие е промяната му на дишане.То разкъсва подчерупковата ципа и за първи път напълва белите си дробове с въздух. >>>> Не разкъсва подчерупковата ципа , а ципата на въздушната камера

>>>> Ако то не може да пробие ципата се задушава или се удавя в течноста ,която течност все още е налице. :think:

Преди пилето да поеме въздух ,то дише чрез елантоис-ът. >>>>>>>> Обясни това твое твърдение !!!
Той изсъхва едва на следващият ден след поемането на въздух от малкото пиле т.е. след разкъсването на ципата.
>>>>>> Следва още един ден ,през който пилето отново променя положението си :think:

Вода до момента в който то променя начинът си на дишане винаги е имало ,нещо повече,тя е онова нещо което доставя хранителните вещества от белтъка и онова нещо ,което чрез изпаряването си изкарва токсините натрупвани от жезнените процеси по времето на развитие.
Следва логичният въпрос ,който ти зададох ,но който ти за жалост прие като неудобен.
Давай да ги уточняваме тея неща на време ,защото почти веднага след твоя пост, прочетох от колега ,че пилетата му не са се излюпили ,тъй като не са пробили ципата а уж влагата му била добра.
Мисля че не е коректно да се твърдят неща които са неверни а ощев повече , не могат да се обеснят от авторът си.
В никакъв случай не ме разбирай грешно.
Казах ти , лаик съм ,както впрочем и много от нас.
Но това мила моя, не значи, че сме маймуни !
Поздрави и недей да ми се сърдиш ,че понякога не се съгласявам с теб.
Ако не можеш да ме опонираш успешно, ти позволявам да подчертаеш отново правописните ми грешки. :drinks:

Сега наистина ме убеди , че нищо не знаеш за развитието на едно пиленце в яйцето ! Но няма лошо !

Преди пиленцето да поеме въздух с дробовете си то диша чрез .....колкото и да е невероятно за теб .....чрез въздушната камера , която му осигурява необходимият кислород ! Чрез порите на яйцето става обмяната на кислород - токсини и колкото повече расте ембрионът , толкова по-голяма става въпросната въздушна камера !

Ембрионът не се храни от белтъка , а от жълтъка , докато белтъка има защитна , антибактериална функция ! Не знам дали знаеш , но белтъка се състои от четири , различни по дебелина слоя , като най-плътният обвива жълтъка !

Пиленцето се обръща с главата към широката част на яйцето окончателно на 14-тият ден и след това няма въртене насам-натам !
Ако този момент бъде пропуснат вероятността то да умре е много голяма ! На 15-тият ден вече почти няма белтък в яйцето - ако той все още се намира в голямо количество , то това говори за грешка в люпилният процес : или е прекалено много влажността в инкубатора или температурата е много ниска ! Възможни са и двете грешки накуп ! Към 19-тият ден пиленцето се подготвя за излюпване , като пробива въздушната камера и започва да диша с дробовете си . Ако на 20-тият ден яйцето не е пробито от пиленцето , то вероятността малкото да се излюпи е доста минимална . Чрез кръгово движение малкото пробива ( начуква , счупва ) черупката , като прави чести почивки , защото този процес изисква доста сили . Вода в яйцето няма - от белтъка е останала единствено една лигава слуз , която служи за по-лесно въртене на тялото в яйцето ! Пиленцето не може да се удави в някаква си течност , ако не пробие ципата , защото такава течност не съществува !

Правилното положение на малкото преди излюпване е с глава към въздушната камера , главата и вратлето са превити и клюнчето се показва под дясното крило . Крачетата са събрани точно под главата , като с помоща на левият крак малкото се завърта бавно при пробиването на черупката ! Най-късно на 21-вият ден излюпването трябва да е приключило . Пиленцето може да преживее първите 24 часа без храна , защото остатъците от жълтъка още го осигуряват , но едно жизненоспособно новоизлюпило се започва много бързо да търси храна . Желателно е в началото пиленцето да се "запои" , защото този процес е много по-труден за младоците ! Всички пиленца , излюпили се след 21-вият ден по принцип са увредени или неспособни да живеят .
.
.
.
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Инкубатор

Мнениеот Paulina » Чет Юли 07, 2011 9:09 pm

STOCKY написа:Инкубатора е стар, но знам, че до преди 2-3 години се е люпило с него и то много успешно. След това е бил изгубен термометърът и около 2 години е прашасвал, но вече е закупен нов и по-модерен :lol:

Това е инкубатора, който имам, Руски е ;>
Това е скарата, а под нея се намират съдчетата с вода, ще ги видите.
http://prikachi.com/images/588/3542588Q.jpg ,
ето ги и съдчетата, те са 3 на брой, няма място за добавяне над други..:
http://prikachi.com/images/592/3542592X.jpg

това е термометъра, който измерва топлината на въздуха, на капака си има дупчици, през, който се прекарва желязцето,само незнам дали се запушвам всички дупки от кадето може да излезне топлина: http://prikachi.com/images/618/3542618F.jpg
Инкубатора е доста мръсен, не съм го почистил, от последното излюпване от, което се излюпиха само 4 пиленца: http://prikachi.com/images/632/3542632n.jpg , тези дни, ще го почиста, когато отново го зареждам с яйца. това е.. :think:

Знаеш ли какво - захвърли всичко и не си играй на Бог ! :nono:

Новият ти термометър също можеш да го забравиш , освен ако не го поставиш целият в инкубатора , защото всичко друго дава грешна температура ! Скарата е идеална и съдове за вода си имаш достатъчно , които трябва само да напълниш последователно , от десетият ден натам . Дупките на капака са за обмяна на въздуха , а не за запушване !

В мръсен инкубатор никога не се люпи , това , което ти правиш е безотговорност към Живота ! :!
.
.
.
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Пернати на двора