Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


БЪЛГАРСКИ ПОРОДИ КОКОШКИ

Модератори: nikigeen, yuri

БЪЛГАРСКИ ПОРОДИ КОКОШКИ

Мнениеот dr_lukanov » Пет Дек 23, 2011 4:02 pm

Черна шуменска кокошка

ИзображениеИзображение


История

Породата е селектирана през втората половина на миналия век, чрез кръстосване на местни кокошки с породата Черна минорка,а впоследствие е вливана кръв и от породата Родайланд, като целта е била увеличение на живото тегло и носливостта. Селекцията ѝ обаче е спряла на доста ранен етап. Развъдната работа с породата спира през края на 80-те години на XX век.

Разпространение

Представителите на породата са били широко разпространени в селищата на Шуменска област и съседни на нея области през началото и средата на миналия век. До края на 80-те години на XX век представители на породата се отглеждат в много земеделски Институти, опитни станции и техникуми по селско стопанство. Днес породата е застрашена от изчезване, като популацията наброява около 150-200 разплодни птици, отглеждани в Националния генофонд към Института по птицевъдство, Стара Загора и развъдчици членове на Българска Асоциация на развъдчиците на кокошеви и водоплаващи птици (БАРКВП).

Описание и характеристика на породата

Оперението при двата пола е с интензивно черен цвят с леко зеленикав оттенък, особено в областта на крилата и опашката. Краката са с тъмни люспи, много характерни са червените околоушки (менгуши). Птиците се отличават с висока издръжливост при неблагоприятни условия, разхода на фураж и телесната им маса са малки.

По продуктивност черните шуменски кокошки значително отстъпват на висококачествените съвременни хибриди. Поради тази причина породата не се използва в интензивното птицевъдство, а се отглежда само от неколцина любители птицевъди. Птиците са дребни на ръст. Живата маса на кокошките е от 1,2 до 1,8 кг. Теглото на петлите варира в рамките на 1,8 до 2,5 кг. Носливостта е ниска - кокошките снасят годишно по 120 - 160, с бяла черупка, дребни (50 - 55 гр.) яйца.

източник: Wikipedia

Стандарт

тегло петел: 2,0-2,5 кг
тегло кокошка: 1,5-1,75 кг
носливост: 160 яйца
минимално тегло на разплодно яйце: 50 гр
цвят на яйчната черупка: бял до мръсно бял
цвят на оперението: черен със зелен отенък

размер пръстени: 18/16


Тялото е елегантно, здраво, цилиндрично, със средно висока позиция и леко наклонено назад. Гърбът е умерено широк, средно дълъг, леко наклонен назад към опашката. Поясът е добре оперен, средно дълъг с рязък преход към опашката. Раменете са сравнително широки, заоблени, частично покрити от шийното оперение. Опашката е сравнително голяма, отворена, носена сравнително ниско под ъгъл около 40-45° спрямо хоризонталната линия, с добре развити, широки сърповидни пера. Гърдите са закръглени и леко изпъкнали, сравнително високо носени. Коремът е умерено широк, сравнително добре развит. Крилото е дълго, плътно прилепнало към тялото, успоредно на гръбната линия без да излиза от очертанието на тялото. Главата е средно голяма, умерено широка. Очите са големи, ярки, оранжево-червени. Клюнът е силен, леко извит, средно голям с черен цвят. Гребенът е сравнително голям с 5-7 зъба, прав, прост-листовиден, флагът е голям, не опира шията. Околоушките са средно големи, продълговати, червени. Менгушите са сравнително големи, продълговати. Шията е средно дълга, добре оперена. Бедрата са добре оперени, видни, средно дълги. Краката са средно дълги, здрави, неоперени със сиво-черен цвят си четири пръста. Оперението е плътно прилепнало.



При кокошката тялото е почти хоризонтално поставено, правоъгълно с правоъгълна форма, дълго и сравнително широко. Коремът е добре развит. Опашката е средно голяма, носена под ъгъл около 45-50º спрямо хоризонталата(малко по-високо от петелът), полуотворена, сравнително широка. Гребенът е клюмнал в задната си част или прав, без да скрива окото.

Тежки грешки: едро, късо, грубо тяло; много ниска или висока позиция; силно изправно държане на тялото; много груби кости; малка или много голяма, високо носена опашка; много груба, голяма глава; слаборазвит, деформиран гребен; бели околоушки; различен цвят на очите; пухест вид на оперението; наличие на цветни пера, с цвят различен от черен; лилав нюанс на оперението.

съставил: Христо Луканов

Изображение
Снимка на Черна Шуменска кокошка от Холандия (собственик: К. Декер)



Старозагорска червена кокошка

Изображение

История

Породата е създадена, чрез сложно възпроизводство през втората половина на миналия век, чрез кръстосване на местни старозагорски кокошки с петли от породата Червен родайланд. Създадена е с цел задоволяване на нуждите от месо и яйца в личните стопанства. Призната е за порода през 1970 г.


Разпространение

Представителите ѝ са били широко разпространени в селищата на Старозагорска област и съседни на нея области. В момента единственото стадо от породата се отглежда в Хибридния център по птицевъдство към Земеделски институт в Стара Загора. Към 2008 г. в него са се отглеждали 500 кокошки и 60 петли. Породата е застрашена от изчезване.

Описание и характеристика на породата

Оперението е плътно прилепнало и с бакърено червен до ръждиво червен цвят. Опашката е с черен цвят и зелен блясък, високо поставена. Гребенът е месесто червен, листовиден, прост и малък. Менгушите са средно големи, околоушките са с червен цвят. Краката и човката са жълти. Яйцата са с кафява черупка.

По продуктивност старозагорските червени кокошки значително отстъпват на висококачествените съвременни хибриди. Поради тази причина породата не се използва в интензивното птицевъдство, а се отглежда само в селските дворове и се съхранява като генофонд. Живата маса на кокошките е 2,3 - 2,5 kg, а на петлите 3 - 3,5 kg. Носливостта е около 215 - 220 яйца и маса 58 - 60 g. Възраст на пронасяне – 165 дни.

източник: Wikipedia


Стандарт

тегло петел: 3,0-3,5 кг
тегло кокошка: 2,3-2,5 кг
средна носливост: 200
минимално тегло на разплодно яйце: 55
цвят на яйчната черупка: кафяв

цвят на оперението: бакърено червен с черна опашка

размер пръстени: 22/20


Тялото е широко, умерено дълбоко, здраво, с правоъгълна форма, хоризонтално поставено, със средно висока позиция. Гърбът е дълъг, прав, широк, хоризонтален или леко наклонен назад към опашката. Поясът е широк, средно дълъг, добре оперен, с рязък преход към опашката. Опашката е умерено широка, средно дълга, полуотворена, стояща под ъгъл около 45° спрямо линията на гърба, с добре извити, средно големи, сърповидни пера. Коремът е добре развит, пълен, мек. Раменете са широки и заоблени, частично покрити от шийното оперение. Крилата са средно дълги, плътно прибрани към тялото, успоредни на гръбната линия. Гърдите са широки, сравнително дълбоки, заоблени, държани сравнително високо. Главата е средно голяма, заоблена. Лицето е червено, неоперено, гладко. Гребенът е прост, листовиден, средно голям, прав с неголям флаг недопиращ шията. Околоушките са червени, сравнително малки и продълговати. Менгушите са средно големи, продълговати. Очите са с оранжево-червен цвят. Клюнът е средно голям, здрав, силен, леко извит със жълт цвят, допуска се леко кафеникаво-сиво потъмняване на върха и основата. Шията е средно дълга, добре оперена с лека, елегантна извивка. Бедрата са средно дълги, добре оперени, видни, добре замускулени. Краката са средно дълги, силни, неоперени с жълт цвят, като се допускат кафяво-жълти люспи на предната им повърхност, пръстите са четири. Оперението е плътно, гладко, добре прилепнало към тялото без пухест вид.



При женската тялото е компактно, дълбоко и широко. Гърбът е дълъг и широк, хоризонтален. Гребенът е малък и прав, допуска се леко клюмване в задната част. Опашката е средно голяма, сравнително широка, стояща под малък ъгъл над хоризонталата. Коремът е много добре развит, широк. Клюнът е жълт с леко потъмняване на върха на клюна.



Тежки грешки: дребно, късо, грубо тяло; много ниска или висока позиция; силно изправно държане на тялото; много груби или фини кости; малка или много голяма, високо носена опашка; много груба, голяма глава; преразвит, деформиран гребен; бяло в околоушките; различен цвят на очите; пухест вид на оперението; неравномерен, много светъл или тъмен цвят на оперението; наличие на бели пера; червени пера в опашката; черни пера на гърдите.

стандарта е съставен от Христо Луканов
Аватар
dr_lukanov
VIP
VIP
 
Мнения: 1921
Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 11:55 am
Местоположение: Стара Загора

Re: БЪЛГАРСКИ ПОРОДИ КОКОШКИ

Мнениеот qnakiev » Пет Дек 23, 2011 7:00 pm

В България може би имаме най малкото породи птици, но пък си класика! :drinks: :wink:
Аватар
qnakiev
потребител
потребител
 
Мнения: 663
Регистриран на: Чет Юли 28, 2011 8:48 am

Re: БЪЛГАРСКИ ПОРОДИ КОКОШКИ

Мнениеот kalin_dred » Пет Дек 23, 2011 11:11 pm

Здр! Колеги,на изложбата вав Враца бяха изложени мини кокошки каулатогащати под името Крайдунавска кокошка .
Аватар
kalin_dred
потребител
потребител
 
Мнения: 54
Регистриран на: Вто Май 18, 2010 11:20 pm

Re: БЪЛГАРСКИ ПОРОДИ КОКОШКИ

Мнениеот yuri » Съб Дек 24, 2011 2:44 pm

kalin_dred написа:Здр! Колеги,на изложбата вав Враца бяха изложени мини кокошки каулатогащати под името Крайдунавска кокошка .
Някои ги наричат Влашки джинки. Но доколкото знам,не са призната порода. Макар, че дават устойчиво предаване на белезите при потомството си.
yuri
Модератор
Модератор
 
Мнения: 585
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 6:09 pm

Re: БЪЛГАРСКИ ПОРОДИ КОКОШКИ

Мнениеот berkitom » Съб Дек 24, 2011 6:06 pm

На тази порода петлите бяха дребни :think: или бъркам.
Аватар
berkitom
потребител
потребител
 
Мнения: 68
Регистриран на: Сря Юли 27, 2011 1:38 pm
Местоположение: Шумен

Re: БЪЛГАРСКИ ПОРОДИ КОКОШКИ

Мнениеот casho » Нед Дек 25, 2011 12:55 am

ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА,здраве на всички птицевъди
здраве и на птиците. :wink: :cool: :wink: :cool: :drinks: :drinks: :drinks:
УСПЕХИ......................И МНОГО УСПЕХИ :| :| :| :| :drinks: :drinks: :drinks: :drinks:
Бъди мил с децата си, все пак те ще избират старческия дом!
Има дни, в които не е важно как се пише втoрник!
casho
потребител
потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 12:16 pm

Re: БЪЛГАРСКИ ПОРОДИ КОКОШКИ

Мнениеот yuri » Нед Дек 25, 2011 6:06 pm

berkitom написа:На тази порода петлите бяха дребни :think: или бъркам.

Ако имаш предвид Влашките джинки, да дребни са, за това ги наричат джинки.
yuri
Модератор
Модератор
 
Мнения: 585
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 6:09 pm

Re: БЪЛГАРСКИ ПОРОДИ КОКОШКИ

Мнениеот vasko12 » Пет Дек 30, 2011 2:57 pm

Супер е статията :drinks:
vasko12
потребител
потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: Нед Окт 02, 2011 9:46 am

Re: БЪЛГАРСКИ ПОРОДИ КОКОШКИ

Мнениеот suf_effe » Съб Яну 21, 2012 7:40 pm

здравейте,искам да попитам има ли порода Смядовска кокошка.Птиците които ми показаха като цвят са черни,със син оттенък и с малко червени пръски около шията.С чрко червени мингуши и сив0-сини крака
Аватар
suf_effe
потребител
потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: Чет Фев 03, 2011 11:05 pm
Местоположение: Южно Черноморие

Re: БЪЛГАРСКИ ПОРОДИ КОКОШКИ

Мнениеот PROFESORA » Съб Яну 21, 2012 9:48 pm

Има но доколкото знам ,смядовска луканка !
И не е лоша ! :D
PROFESORA
бан
бан
 
Мнения: 8
Регистриран на: Пон Яну 16, 2012 4:44 pm

Re: БЪЛГАРСКИ ПОРОДИ КОКОШКИ

Мнениеот Емо » Съб Яну 21, 2012 9:58 pm

PROFESORA написа:Има но доколкото знам ,смядовска луканка !
И не е лоша ! :D


давиде - готов си за пореден бан - що за подигравка! :!

пп. ама ти си свикнал с баннването - какво ти пука! :wink:
Аватар
Емо
потребител
потребител
 
Мнения: 1079
Регистриран на: Пет Юни 06, 2008 11:31 am
Местоположение: Благоевград

Re: БЪЛГАРСКИ ПОРОДИ КОКОШКИ

Мнениеот PROFESORA » Съб Яну 21, 2012 11:15 pm

Аз съм Давидков но това не би трябвало да ме прави обект на вашето внимание ! И малките деца знаят за луканката ,а такава порода няма за момента ,както и други български породи !Освен тези дето са признати само в България !
Поразпитах от тук от там за вас! Имам роднини в Благоевград ! :D
PROFESORA
бан
бан
 
Мнения: 8
Регистриран на: Пон Яну 16, 2012 4:44 pm

Следваща

Назад към Декор. кокошки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта