Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

черна точка

Място за тези не особено приятни, но пък необходими теми.

Re: черна точка

Мнениеот akademika » Чет Юни 28, 2012 12:36 pm

петър написа:Моето изказване по никакъв начин не подценява труда на никого!Един въпрос към теб -знаеш ли така наречената черна точка която се вижда на коремчето какво точно е?Хубаво е дискусията да продължи конкретно за заболяването,а не да се нападаме.Никой не може да гарантира това,което ти продава ще излюпи ли малки или не и не вижда смисъл да нападате човека,който е продал канарите от пазара на Подуене.Много от модерните болести всъщност са недобро разбиране на съответния любител с какво да си храни малките.Още по опасна е другата теза,че висококачестваните птици са лоши родители,лоши родители са болните птици,а добри родители са здравите птици и това няма нищо общо с качеството на птиците.

Колега тук не става въпрос за хранително отравяне нито пък за стомашно-чревно заболяване,появата на "punto nero"не зависи от диетата на птиците :nono: това е вирус а за вирусите си требват лекарства .Имаш късмет че твоите птици го нямат защото глухарчето нема да помогне :wink: А.К . е човека вкарал най - много породи канари в БГ за последните 20 години , но покрай тях и какви ли не зарази . Преди 5 години лично той сподели в клуба че 50% от малките му птици измират поголовно от някаква нова болест -"punto nero"Докато има такива търгаши които обират боклука на италианците (птици за по 7/8 евро) от заразата нема да се отървем
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител

Мнениеот Tyson » Чет Юни 28, 2012 2:40 pm

петър написа:Един въпрос към теб -знаеш ли така наречената черна точка която се вижда на коремчето какво точно е?

За петър - в контекста на дискутираното вирусно заболяване - да, знам точно какво е т.нар. черна точка на коремчето.
Ако въпроса е към мен.
За останалите - извинявам се, че оспамих и прекъснах дискусията.
NON PLUS ULTRA!
Аватар
Tyson
потребител
потребител

Мнениеот rookie_gyn » Чет Юни 28, 2012 5:01 pm

Защо родителите, в чието гнездо имат и здрави малки и такива с "черна точка", хранят само здравите, болните оставят да си "отидат"?
Аватар
rookie_gyn
потребител
потребител

Мнениеот Dr. Velev » Чет Юни 28, 2012 9:34 pm

Защото болните птици не дигат глава , независимо от каква болест са болни , може да е и ешерихия или нещо друго . Всеки индивид има различна имунна система и се бори с естествените условно патогенни организми различно . Всичко това е залегнало в естествения подбор . Кръстосаите една черна мозайка с високо качество /каквито с Д-р Христов се мъчим отдавна да размножим / с липохромна птица и ще извадите много птици . Навярно сте чували за хетерозисния ефект . От тази болест "черна точка" са страдали много много добри канаровъди , няма да споменавам имена и сме изчели и приложили много неща , но основното с което трябва да се справи развъдчика и много внимателна профилактика и засилване на имунитета . Няма да се впускам в подробности , защото мога да напиша много , но за бърза помощ има един препарат за гълъби на Ронфрит има го и в България , който съдържа антитела от коластра /неспецифични /прибавен в меката храна няколко дни преди излюпване има много голям ефект . За повече подробносоит на лична защото има хора които не заслужават информация.
След случая с Гошко Асеновградски контактите ми са строго ограничени . В БНКЦК също за членовете ще кача интересни новости .
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител

Мнениеот петър » Пет Юни 29, 2012 5:06 pm

Анатомично черната точка това е жлъчния мехур на птичките.Нормално той не трябва да се вижда,но когато е уголемен явно при малки птици се наблюдава.Възхитен съм от колегите,които за първа година отглеждат и размножават канарчета,че са разпознали тази черна точка,но и имам известни съмнения дали не са видяли черния дроб,който нормално се вижда при всички новоизлюпени пилета и е по-голям и по-светъл от тази така наречена черна точка.Струва ми се ,че неуспеха при размножаването ги е подтикнал да четат повече,което е много хубаво и са набедили някоя по-банална болест за черна точка.Академика, ако знаеш пък каква рецепта имам с глухарче и амоксицилин за жлъчка......
петър
потребител
потребител

Мнениеот Dr. Velev » Пет Юни 29, 2012 9:38 pm

Без да го приемаш ката подигравка . Глухарчето става и за прекрасна салата с ракийка . По добро е от пълните с нитрати марули с които можеш да убиеш всяко канарче .
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител

Мнениеот петър » Пет Юни 29, 2012 9:53 pm

Абе,глухарчето понагарча малко,но сега пък идва сезона на тученицата,а от нея каква салата със зехтин става...Иначе на моите птици им давам марули от специален сорт,отгледани без нитрати лично от мен.
петър
потребител
потребител

Мнениеот akademika » Съб Юни 30, 2012 1:29 pm

Майтапа си е майтап но това заболяване се оказа доста масово :( Днес на пазара с колеги коментирахме как върви развъдния сезон и се оказа че при бая колеги се е появил този вирус . Общото при всички е че болестта се наблюдава само при птици от Италия .
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител

Мнениеот doctora » Нед Юли 01, 2012 12:49 am

С интерес следя дискусията. Само да уточня-"черна точка" е един симптом на заболяване, с неизяснена точна етиология!
Малиноа-bellen-винаги "L" и никога"R" ; belrol-винаги "R" и никога "L"; fluitrol-едва доловимо "R" и никога "L" ;tjokken-удари с пръст по стара порта;tjokkenrol-същото но по бързо и едва доловимо "R"
doctora
потребител
потребител

Мнениеот doctora » Нед Юли 01, 2012 1:01 am

"Още по опасна е другата теза,че висококачестваните птици са лоши родители,лоши родители са болните птици,а добри родители са здравите птици и това няма нищо общо с качеството на птиците."
Всичко е на база подбор по определени признаци, корелиращи положително. Качеството се свързва с инбредната депресия влияеща върху жизнеността на индивидите.
Малиноа-bellen-винаги "L" и никога"R" ; belrol-винаги "R" и никога "L"; fluitrol-едва доловимо "R" и никога "L" ;tjokken-удари с пръст по стара порта;tjokkenrol-същото но по бързо и едва доловимо "R"
doctora
потребител
потребител

Мнениеот akademika » Нед Юли 01, 2012 11:29 am

doctora написа:"Още по опасна е другата теза,че висококачестваните птици са лоши родители,лоши родители са болните птици,а добри родители са здравите птици и това няма нищо общо с качеството на птиците."
Всичко е на база подбор по определени признаци, корелиращи положително. Качеството се свързва с инбредната депресия влияеща върху жизнеността на индивидите.

:| Абсолютно верно докторе :drinks: освен това в България няма " висококачествени " :lol: птици . Жалкото е че вместо да вървим напред ние се въртим в един омагьосан кръг и единствените новости който взимаме от по- развитите страни в нашето хоби са болестите и медикаменти със съмнителен срок на годност :(
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител

Мнениеот yanko76 » Вто Юли 03, 2012 9:08 am

петър написа:Анатомично черната точка това е жлъчния мехур на птичките.Нормално той не трябва да се вижда,но когато е уголемен явно при малки птици се наблюдава.Възхитен съм от колегите,които за първа година отглеждат и размножават канарчета,че са разпознали тази черна точка,но и имам известни съмнения дали не са видяли черния дроб,който нормално се вижда при всички новоизлюпени пилета и е по-голям и по-светъл от тази така наречена черна точка.Струва ми се ,че неуспеха при размножаването ги е подтикнал да четат повече,което е много хубаво и са набедили някоя по-банална болест за черна точка.Академика, ако знаеш пък каква рецепта имам с глухарче и амоксицилин за жлъчка......

Колега вярно е че от скоро гледам канари но до сега се занимавах с развъждането на европейска фауна и много добре съм запознат с анатомията на птиците . Ако птиците имаха чернодробни проблеми нямаше да ви занимавам с тях :nono: Тук не става дума за "някоя по-банална болест" а точно за така наречената "punto nero"която няма нищо общо с храната на птиците.Вярно е че глухарчето е полезна храна но вие прекалявате -щом някой колега се оплаче че птиците му имат стомашно-чревни проблеми веднага лепвате диагноза "неправилно хранене давай глухарче" . Всеки колега знае че при такива проблеми "зелените" храни и яйцето се спират . Едва ли храните вашите птици с по-качествена храна от тази която ползвам аз и смеската и яйчната храна са на VER-LA ... :cool: От другите канари къдрави и бордери до сега извадих 17 на пръчка за " непроизводителни" птици мисля че е добре . Ако стажа в канаровъдството определяше производителноста и качеството на птиците защо в България при толкова" опитни" канаровъди , положението с птиците е плачевно и всяка година се внасят стотици птици от Италия .
yanko76
потребител
потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Болести и профилактика