todpetrov написа:Емо защо се получава така , че неможе да се изваде пилета всеки път , когато се внесе птица от чужбина ?
Както каза П.Петков стреса за птиците е голям.
Първо времето когато се провежда световното е края на януари.По това време канарите вече се готвят за новия сезон.Доста от птиците бяха италиянски и бяха пътували от там.Стреса по време на изложбата е три дни,търговските клетки са малки и птиците са нагъсто,по това време се продават птиците които не са могли да продадат на предишни изложби или както ние се надявахме птици които са отпаднали в последния момент от развъдното ято.
Аз тази година от тези птици немога да се оплача,кафявите мозайки от 4 чифта два заработиха нормално,жълтите мозайки от 5 чифта 3 заработиха нормално и имам около 20 пилета.Червеното фео от 2 чифта единият заработи и имам 3 фео и 5 носителя,само сатинето ме издъни.Знаех че рискувам само с един чифт но не си харесах други.
Истината според мен че трябва да се взимат повече птици от дадена порода и да си извадиш малки с които след това да работиш.
Взимането на 1-2 чифта е много рисковано,но нали все ни се виждат скъпи.
Тази година ще взема сатине жълта мозайка но минимум 6 чифта и то по-рано.
Другият риск е че незнаеш на какво са носители птиците които взимаш.Италианците са пълни с носители.А на доверие ми се вижда доста рисковано.
Друг проблем и можеби най-важният е здравето на птиците,риска от болести е голям.Например болеста на очите доскоро бе непозната за Бг.Моят приятел Боби Велев изпати много тази година с вносните птици.
Кокошинките също са голям проблем,не пожелавам на никой да го има.
Затова ако има повече хора които да се занимават сериозно със селекция няма да има нужда от чуждите птици.