Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


Инкубатор???

Модератори: nikigeen, yuri

Re: Инкубатор???

Мнениеот nightingale » Чет Юли 07, 2011 9:18 pm

Както казах и преди ,не съм люпил пилета.
Според теб това което ще прочетеш по-надолу е невярно ???!!! :shock:
Статията е публикувана в сп."Космос"

Превръщането на яйцето в пиле винаги е будило удивлението на хората. В древния Египет и Китай то е било смятано за божествена мистерия, а изкуственото люпене е било монопол на жреци, наричани „бермейци". Днес, когато науката е изяснила този процес, неговата сложност продължава да учудва хората.
Защото на пръв поглед изглежда невъзможно от едно просто яйце с белтък и жълтък само за 21 дни — а при врабчетата и славеите дори само за 13 дни — да се образува жив организъм с мозък, жлези, кости, мускули, скелет, кръвоносна система и много още сложни органи със специфична структура и тъкан. Всъщност яйцето има твърде сложен състав. Химическият анализ разкрива в него над 72 различни съставки, включващи както редки елементи — уран, титан, стронций, така и над 18 вида сложни аминокиселини. Структурата на яйцето също е по-сложна, отколкото ни се струва. Тя включва четири различни слоя белтък, три вида жълтък, въздушна камера, зародишен диск и пр. Дори простата на пръв поглед черупка се състои от три различни по състав слоя, като при това в тъпия край на яйцето (там, където пиленцето ще трябва да я разчупи, за да излезе) тя е по-тънка и има по 150 пори на кв. см, докато на острия край порите са 100 на кв. см и черупката е по-дебела.
Странни са на пръв поглед промените, които стават с кокошето яйце, поставено за люпене. В първия ден зародишът, който е разположен в горния край на жълтъка, получава крушовидна форма. От по-дебелата част ще се образува главата, която се развива най-напред. На втория ден зародишът вече проявява самостоятелност: той се отделя от жълтъка и поляга на лявата си страна. Той е дълъг 7 милиметра и тежи само 6 хилядни от грама, но това не му пречи да има вече сърце, което пулсира, и собствена кръвоносна система. Кръвообра щението обаче изисква кислород. Засега кислород има в жълтъка, но той е твърде малко. Ето защо в третия ден от долната част на зародиша започва да израства алантоис — особен дихателен орган, който за около 7 дни ще покрие отвътре черупката със сложна кръвоносна система.
На петия ден зародишът вече е надхвърлил 1 сантиметър дължина и тежи цели 2 десети от грама. Той има мозък, сетивни органи и жлези. На снимката изглежда като марсианец в скафандър. Голямото мехурче е главният мозък, а другите две мехурчета са очите. Вижда се началото на гръбначния стълб.
Различна е картината на седмия ден. Пилето — да, вече така трябва да го наричаме — не е съвсем фотогенично с огромните си тъмни очи и изпъкнал мозък, но има нещо като малка човка, крила и крачета. Важното е, че то вече диша чрез алантоиса и дори прави движения, за да не се залепи за жълтъка, в който е потънало.
След още три дни пилето е съвсем оформено. Вижда се дори острия „елмаз" на върха на човката, с който 10 дни по-късно ще бъде разчупена черупката, за да може пилето да излезе на свобода.
На следващия ден, използувайки намалението на белтъка, който се е влякъл към острия край на яйцето, пилето започва сложна маневра. До този миг то е лежало напреки на яйцето. Сега тялото му се спуска към острия край на яйцето и поляга наляво. Главата се извива към дясното крило, където ще остане до деветнадесетия ден. Така пилето ляга по дължината на яйцето и главата се насочва към въздушната камера, от която по-късно ще диша кислород. Дължина — 2,5 см, тежест — 3,27 грама.
Пилето диша чрез алантоиса, който поема кислород през порите на черупката. Дишането обаче означава окисляване и горене, свързано с отделянето на отрови. Те се отстраняват чрез водата, която играе важна роля. Тя идва от белтъка, носейки разтворени храни на зародиша, поема натрупаните отрови, които отстранява, и след това се изпарява, за да отстъпи мястото си на нова порция хранителна течност. Чрез изваряването си водата регулира и температурата в зародиша, а от друга страна, със своята топлоемност осигурява равномерна топлина в яйцето. Най-после чрез нея се докарва и калцият от черупката, който е особено необходим на пилето за изграждане на скелета му.
Към 18-ия ден оформянето на пилето е завършено. Започва най-деликатният период, свързан с белодробното дишане. За целта алантоисът и кръвоносните му съдове започват да се атрофират. На следващия ден пилето, което е дълго 7,30 см и тежи 28 грама, променя положението на главата си и с човката пробива ципата на въздушната камера. То започва да диша с белите си дробове. Сега, ако в яйцето има повече течност или положението на пилето не е правилно, то ще се задуши от лепкавата течност или няма да може да пробие въздушната камера.

На двадесетия ден алантоисът окончателно е изсъхнал. Жълтъкът, който виждаме като торбичка между крачката на пилето в предишния ден, вече е всмукан в коремчето и то се затваря. Пилето изправя главичката си и започва да я завърта, като силно се изтласква с краката си от острия край на яйцето. При това движение елмазът на човката постепенно изрязва кръгъл капак на черупката, която тук, както казахме, е много пореста и по-тънка. На следващия — 21-ия — ден пилето счупва капака и излиза от черупката. Ако то не може да излезе, трябва да се унищожи, тъй като не е достатъчно жизнеспособно.
Правилното протичане на целия процес зависи от три външни фактора: подходяща температура — между 37 и 38°С, постоянен достъп на чист въздух до порите на черупката и известен процент влажност на въздуха. При естественото люпене тези фактори се осигуряват чрез вродения инстинкт на квачката, която топли яйцата, обръща ги всеки ден с краката си 30—40 пъти, за да осигури равномерно затопляне и да се избегне залепване на зародиша. Чрез квачки обаче не може да се осигури излюпването на голям брой пилета. Затова твърде отдавна хората са прибягвали до изкуственото люпене. Някои птици също не мътят яйцата си. Те или заравят яйцата си в крайбрежните пясъци, нагрявани от слънцето, или прибягват до по-сложни методи. Така в Австралия има птица, която предварително изкопава дупка в земята и я напълва с клони, листа и корени. Те бавно гният. Ферментирането им след един-два месеца повишава температурата до 26—35 градуса. Едва тогава птицата снася вътре яйцата си, покрива ги с пясък и повече не се интересува от съдбата им.
Изкуственото люпене на птици е въведено преди повече от 3000 години в древния Египет. За целта се използували специални постройки, състоящи се от коридор и по 12 стаи, разположени на два етажа от двете страни на коридора. В стаите се запалвал огън от слама, след това огънят се отстранявал и във всяка стая се нареждали по 7500 яйца, които редовно се обръщали. Температурата се проверявала или чрез специален уред, който съдържал смес от кокосово масло и мазнина, която се топяла при 39 градуса, или от самия работник, който допирал яйцето до клепача си и определял дали топлината е достатъчна. Тези инкубатори се използуват и сега в Египет и дават люпимост близо 60%, резултат, който в Европа бе надминат едва през последните 50 години. Затова и големият френски физик Реомюр е писал, че „Старият Египет трябва да се гордее повече с изкуственото си люпене, отколкото със своите пирамиди".
Изкуствено люпене е имало и в някогашен Китай. За целта се изграждали специални пещи, наречени „канги". В тях се е поддържал слаб огън,а отгоре, в особена вдлъбнатина, насипана с пясък и оризова слама, са стояли яйцата.
В Европа изкуственото люпене се въвежда в XII век, като. са използувани инкубатори по египетски образец. Климатичните условия тук обаче се различават от египетските и затова резултатите дълго време са лоши — под 10% люпимост. В 1558 година италианският физик Джанбатиста дела Порта създава дървен инкубатор с форма на бъчва с 4 отделения. Изглежда, че е имал добри резултати, защото инквизицията го обвинява в магьосничество и изгаря инкубатора. Самият автор за малко не бива сполетян от същата участ. По-късно Реомюр прави редица опити за създаване на инкубатор, но безуспешно. Той обаче публикува своите опити, използува термометъра за определяне на топлината, обръща внимание върху необходимостта от влажност на въздуха и допринася за изясняване принципите на инкубирането. Постепенно изкуственото люпене се разпространява, резултатите се подобряват и днес по-голямата част от пилетата се излюпват изкуствено.
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''
nightingale
потребител
потребител
 
Мнения: 3880
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 10:30 pm

Инкубатор

Мнениеот Paulina » Чет Юли 07, 2011 11:13 pm

И аз четях това списание преди много години .....

За съжаление има неточности в текста - една от тях е , че пиленцето си изправя главичката , когато прорязва черупката . Не вярвай само на списания - животът е ненаписан роман !
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител
 
Мнения: 3164
Регистриран на: Вто Мар 10, 2009 12:59 am

Re: Инкубатор

Мнениеот nightingale » Чет Юли 07, 2011 11:31 pm

Paulina написа:И аз четях това списание преди много години .....

За съжаление има неточности в текста - една от тях е , че пиленцето си изправя главичката , когато прорязва черупката . Не вярвай само на списания - животът е ненаписан роман !

Слушам мила !!!
Ще се доверя на твоята компетентност.
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''
nightingale
потребител
потребител
 
Мнения: 3880
Регистриран на: Чет Юни 05, 2008 10:30 pm

Re: Инкубатор???

Мнениеот david_67 » Чет Юли 07, 2011 11:53 pm

nikigeen написа:Въртенето на яйцата през последните дни изобщо не е причина за това ,че не се люпят. Проблема ти е друг.И най-вероятно това е влагата.Но не си дал достатъчно информация - с какъв термометър наблюдаваш температурата,как наблюдаваш влагата,какъв тип е инкубатора и терморегулатора и каква е постановката на устройството за въртене.Дай повече информация.
Аватар
david_67
бан
бан
 
Мнения: 742
Регистриран на: Съб Юни 14, 2008 4:32 pm
Местоположение: Кюстендил

Пуйки

Мнениеот paco0 » Пет Юли 08, 2011 12:19 am

Здравеите може би това не е точната тема,но все пак да попитам.Наскоро ми подариха руски инкубатор ,ако е нужно ще погледна и посоча модела.Та така релето е в добро състояние,но мисля че има проблем с въртенето на яицата не знам как се казва нареждат се едни пръчици яицата се слагат там ,а яицата се въртят чрез дърпане на една табличка. Дърпането се осъществява от 1 желязно краче което излиза от кутията на релето.Искам да ми дадете савет защото не мисля че е нормално яицата да се вартят на 3-4 минуту,а точно така става,дали е счупен или не ? Ще съм благодарен ако някои помогне!!! : :wink:

Админ:Преместено е мнението
paco0
потребител
потребител
 
Мнения: 40
Регистриран на: Чет Юли 07, 2011 11:55 pm

Re: Инкубатор???

Мнениеот DZATARA » Пет Юли 08, 2011 11:57 am

STOCKY написа:Инкубатора е стар, но знам, че до преди 2-3 години се е люпило с него и то много успешно. След това е бил изгубен термометърът и около 2 години е прашасвал, но вече е закупен нов и по-модерен :lol:

Това е инкубатора, който имам, Руски е ;>
Това е скарата, а под нея се намират съдчетата с вода, ще ги видите.
http://prikachi.com/images/588/3542588Q.jpg ,
ето ги и съдчетата, те са 3 на брой, няма място за добавяне над други..:
http://prikachi.com/images/592/3542592X.jpg

това е термометъра, който измерва топлината на въздуха, на капака си има дупчици, през, който се прекарва желязцето,само незнам дали се запушвам всички дупки от кадето може да излезне топлина: http://prikachi.com/images/618/3542618F.jpg
Инкубатора е доста мръсен, не съм го почистил, от последното излюпване от, което се излюпиха само 4 пиленца: http://prikachi.com/images/632/3542632n.jpg , тези дни, ще го почиста, когато отново го зареждам с яйца. това е.. :think:





Пичаго,термометъра ти е добър виждам че е със сонда моя е същия и не съм имал проблем,та най накрая и аз да ти го кажа,забрави това с пръскането на водата по яйцата когато ти в кеф разбираш ли.Паулина ти го е казала отлично какво повече искаш да разбереш?От 1-вия до 18-тия ден включително подържай температура 37"8 градуса и влага 55-60% и въртене на яйцата през 6-ест часа,може и през 4-ри и през 8-сем но да не надвишаваш 12 часа,виждам че твоя е с автоматично въртене така че тука нямаш проблем нагласи го през 6-часа и това е,от 19-тия ден до 21-вия когато ще се излюпът пилетата подържай температура 37"5 градуса и влага 70-80% въртенето на яйцата през този период се СПИРА повтарям СПИРА!!! И понеже те виждам че много искаш да пръскаш с вода,може при напукване на повече от 50%от яйцата,да ги напръскаш с полевизатор.Пожелавам ти успех...
Аватар
DZATARA
VIP
VIP
 
Мнения: 172
Регистриран на: Пет Апр 15, 2011 8:52 pm
Местоположение: София

Re: Инкубатор???

Мнениеот paco0 » Пет Юли 08, 2011 12:09 pm

Да добавя проблемният инкубатор е същият като на STOCKY !
paco0
потребител
потребител
 
Мнения: 40
Регистриран на: Чет Юли 07, 2011 11:55 pm

Re: Инкубатор???

Мнениеот STOCKY » Пет Юли 08, 2011 3:38 pm

paco0 написа:Да добавя проблемният инкубатор е същият като на STOCKY !


днес го пуснах моя да върти един ден, за да видя дали е настроена температурата както трябва.. ако утре е 37.8 направо го зареждам с яйца и това е :wink: почистих го добре, само да кажа, че немога да го настроя през 6 или 4 часа, забелязах, че върти 10-15 мин след това спира за 5-6 и пак почва за 10-15... :wink:
Аватар
STOCKY
потребител
потребител
 
Мнения: 59
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 7:13 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Инкубатор???

Мнениеот paco0 » Пет Юли 08, 2011 3:48 pm

днес го пуснах моя да върти един ден, за да видя дали е настроена температурата както трябва.. ако утре е 37.8 направо го зареждам с яйца и това е :wink: почистих го добре, само да кажа, че немога да го настроя през 6 или 4 часа, забелязах, че върти 10-15 мин след това спира за 5-6 и пак почва за 10-15... :wink:[/quote]

Точно това исках да попитам дали е проблем ако се въртят толкова често.Но ти щом ще го зареждаш сега ще кажеш резултата по-късно,аз ще люпя другата година. Успех и пак ако все някои знае дали това е проблем да драсне!!
paco0
потребител
потребител
 
Мнения: 40
Регистриран на: Чет Юли 07, 2011 11:55 pm

Re: Инкубатор???

Мнениеот STOCKY » Пет Юли 08, 2011 4:34 pm

paco0 написа:днес го пуснах моя да върти един ден, за да видя дали е настроена температурата както трябва.. ако утре е 37.8 направо го зареждам с яйца и това е :wink: почистих го добре, само да кажа, че немога да го настроя през 6 или 4 часа, забелязах, че върти 10-15 мин след това спира за 5-6 и пак почва за 10-15... :wink:


Точно това исках да попитам дали е проблем ако се въртят толкова често.Но ти щом ще го зареждаш сега ще кажеш резултата по-късно,аз ще люпя другата година. Успех и пак ако все някои знае дали това е проблем да драсне!![/quote]

защо, ще люпиш другата година? .. аз към 7-8 следващия месец, ще напиша какво е станало, наглежадай форума :wink: иначе инкубатора е бомба, върти си както трябва, само се чудя това въртене през 10-15 мин дали е проблем.. :drinks:
Аватар
STOCKY
потребител
потребител
 
Мнения: 59
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 7:13 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Инкубатор???

Мнениеот paco0 » Пет Юли 08, 2011 5:11 pm

защо, ще люпиш другата година? .. аз към 7-8 следващия месец, ще напиша какво е станало, наглежадай форума :wink: иначе инкубатора е бомба, върти си както трябва, само се чудя това въртене през 10-15 мин дали е проблем.. :drinks:[/quote]


Еми причината е много проста нямам качествени оплодени пуичи яица ,а и е много късно вече така че ще оставя за другата година . Помеждругото това въртене на яицата ме самнява че ще създаде проблеми,обеснявам си го така че яицето неможе да се затопли ,но сигурно не сам прав някои от компетентните по тази тема дано се намеси !!! :cool:
paco0
потребител
потребител
 
Мнения: 40
Регистриран на: Чет Юли 07, 2011 11:55 pm

Re: Инкубатор???

Мнениеот STOCKY » Пет Юли 08, 2011 6:51 pm

само да попитам, чинийките в инкубатора ми са 3 - около 30см дълги и 6-7см широки, през колко дни да ги доливам с вода?
Аватар
STOCKY
потребител
потребител
 
Мнения: 59
Регистриран на: Сря Юли 06, 2011 7:13 pm
Местоположение: Пловдив

ПредишнаСледваща

Назад към Пернати на двора

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта