Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

черна точка

Място за тези не особено приятни, но пък необходими теми.

черна точка

Мнениеот yanko76 » Вто Юни 26, 2012 7:52 am

Здравейте преди 3-4 месеца купих 2 канарчета жълто аворио от подуенския пазар Птиците са внос от Италия няма да казавам от кой ги купих за да няма дразги Както и да е от първото люпило извадих по 3 малки но за съжаление птиците умряха на 4/5 ден Преди една седмица се излюпиха нови но и те започнаха да умират Този път добре огледах малките и видях че имат тъмна точка на коремчетата някой знаели с какво се лекува това заболяване Предварително се извинявам ако е писано по темата
yanko76
потребител
потребител

Re: черна точка

Мнениеот rookie_gyn » Вто Юни 26, 2012 10:46 am

"Черната точка" е заболяване причинено от циркувируси. За съжаление лечение няма. Накои правят опити за лечение с тетрациклини, но то не може да ти гарантира успех. Понякога малките птици развиват, предполагам, антитела и успяват да се преборят с вируса, но в последствие вирусът продължава да живее в тях и те го предават на своето поколение и въртелешката започва наново.
Родителите разпознават болните пиленца по цвета на лигавицата и ги оставят да умрат. Това обикновено става към 4-5 ден.
Аватар
rookie_gyn
потребител
потребител

Мнениеот yanko76 » Вто Юни 26, 2012 11:02 am

Хиляди благодарности още днес ще се освободя от женските Само още едно питане - в помещението имам още 5 чифта имали вероятност те да са се заразили :?: ако е така по-добре да раскарам всичките канари :cry:
yanko76
потребител
потребител

Мнениеот akademika » Вто Юни 26, 2012 12:28 pm

yanko76 написа:Здравейте преди 3-4 месеца купих 2 канарчета жълто аворио от подуенския пазар Птиците са внос от Италия няма да казавам от кой ги купих за да няма дразги Както и да е от първото люпило извадих по 3 малки но за съжаление птиците умряха на 4/5 ден Преди една седмица се излюпиха нови но и те започнаха да умират Този път добре огледах малките и видях че имат тъмна точка на коремчетата някой знаели с какво се лекува това заболяване Предварително се извинявам ако е писано по темата

Жалко колега :( но сам си си виновен като взимаш италиански птици :nono: какви ли не болести ни докараха от Италия . Интересно ми е как ще се отървеш от носителите на тази коварна болест :?: като ги пробуташ на друг та той да им бере гайлето ли . А за търгаша от който си взел птиците мога да кажа само едно - АК/44 сее само смърт
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител

Мнениеот rookie_gyn » Вто Юни 26, 2012 4:10 pm

При мен тази болест се наблюдава само при две от породите които отглеждам. Освен малките на тези породи - и то между 25 и 50 % от птичките в едно гнездо, досега нямам данни за пренесена зараза по другите птици. По мои наблюдения /без да съм ветеринарен лекар/ болестта е проява на някаква имунна недостатъчност и липсва заразяване на птиците при преките им контакти. Чел съм няколко статии за тази болест, като информацията е противоречива, но единственото сигурно е, че заболяването е тръгнало от свинете в Германия през деветдесетте години на 20 век.
Не съм забелязал да води до масова висока смъртност по канарчетата. Макар, че френски колеги изнасят доста плашеща информация за процента смъртност.
Аватар
rookie_gyn
потребител
потребител

Мнениеот Dr. Velev » Сря Юни 27, 2012 12:38 am

молба за помощ
Изпратено на: Вто Юни 26, 2012 9:15 pm
От: rusen pd
До: Dr. Velev
доктор Велев прощавайте за безпокойството , но прочетох една ваша публикация за смъртност при новоизлюпените канари със черна точка на коремчетата и издуване , което води до недохрандане и смърт . При мен се появи този проблем и изгубих вече 10 тина новоизлюпени . Интересното е че ссе споменава за атоксоплазмоза вид протозой подобен на кокцидиоза а преди 10 дни третирах родителите с байкокс .
Сега ги третирам повторно в рамките на 3 седмици за 3 дни със сб3 и дисулфаметоксазол / дисулфаметоксин / , купих си и билкови препарати на фирмата хемивит и пълни витамини със 3 вида пробиотици .
Моля Ви ако имате решение на проблема или можете да помогнете да не изгубя следващите млади птици , ще съм ви безкрайно благодарен . Моля ви пишете със малко пояснение относно протичането на болеста и борбата са нея .
С уважение - ваш приятел Русен Русенов
Изпратено на: Вто Юни 26, 2012 11:34 pm
от Dr. Velev
Ако имах решение на този въпрос до сега щях да съм най малко акционер в голяма фармакологична корпорация. въпроса не е ясен на науката . Вероятно се касае за цирковирус , много трудно уловим в комбинация с потискане на имунната система и отключване на болести ,които се причиняват от условно патогенни организми като атоксоплазмола и много други . При канарчетата , а и при гълъбите има една жлеза наречена бурса фабриции ,/при канарчетата много слабо проучена / , която в един момент от развитието поема част от функциите на клетъчно медиирания имунитет . При нападение и зараза к вируси , възможно цирко или адено нейната функция се потиска или изключва и клетото пиле остава незащтено спрямо всичко възможни така наречени условно патогенни организми , които се размножават и предизвикват смърт . Третирането срещу тези условно патогенни организми като трихомонас , кокцидия е. коли и други трябва да се провежда много внимателно и разумно , защото те имат освен лечебин така и имуносупресиращ ефект . Те
мата е дълга и интересна за желаещите да се научат , защото загубите които се понасят са много големи и то най вече при големите селекционери , при които птиците са сериозно инбридиговани за да станат шампиони . Но докато има такива хора като Гошко от Асеновград , аз силно ограничавам кръга на контактите си и познанията ми ще бъдат достъпни само за моите приятели .
Лечебни схеми им
Аватар
Dr. Velev
потребител
потребител

Мнениеот петър » Сря Юни 27, 2012 11:51 am

Едно предложение към Русен от мен-Русене,дай единия чифт ако не е късно при мен да снесат яйца и да излюпят малки,ще ти ги върна след месец и половина заедно с малките.Акъли и съвети вече съм се отказал да давам,но мисля,че резултата ще е красноречив.Много екзотични болести сте навъдили колеги!
петър
потребител
потребител

Мнениеот yanko76 » Сря Юни 27, 2012 2:17 pm

Голямо благодарско на роки и на доктор Велев а това че сам съм си виновен е верно жалко ще е ако и другите ми птици се заразят защото чаках цяла година да ми ги донесат от Турция и с тях до сега нямам никакви проблеми освен мен тази болест се появи и при друг колега който е купил птици от същия човек но при него преди 2/3 дена се е появила и болеста по очите :cry: От една година гледам канари и не съм очаквал че ще имам повече проблеми отколкото с дивите птици :cry:
yanko76
потребител
потребител

Мнениеот rookie_gyn » Сря Юни 27, 2012 3:16 pm

Канаровъдството е сложно нещо, особено ако се стремиш към високи постижения. Колкото по-добро е качеството на птиците, толкова пада тяхното количество. :D От много условия са обусловени добрите резултати - знания /ЧЕТЕНЕ/, умения, желание, постоянство, пък и лишения в личен план. Не се отчайвай.
Аватар
rookie_gyn
потребител
потребител

Мнениеот akademika » Сря Юни 27, 2012 3:59 pm

При тия болни птици които е купил от А.K. язък за грижите и четенето . От болни родители здрави пилета нема да изкараш :nono: ти се радвай че не си пипнал нещо заразно та да ти изгорят и другите чифтове
теле се роди- вол умре
Аватар
akademika
потребител
потребител

Мнениеот Tyson » Чет Юни 28, 2012 7:24 am

петър написа:Едно предложение към Русен от мен-Русене,дай единия чифт ако не е късно при мен да снесат яйца и да излюпят малки,ще ти ги върна след месец и половина заедно с малките.Акъли и съвети вече съм се отказал да давам,но мисля,че резултата ще е красноречив.Много екзотични болести сте навъдили колеги!

Много отговорно е да се правят такива изказвания. Най - малкото не цениш труда на д-р Велев, който ИЗОБЩО не е длъжен да изнася лекции онлайн. Освен всичко друго, той е от малкото колеги, които са наистина в час с птичата патология.
NON PLUS ULTRA!
Аватар
Tyson
потребител
потребител

Мнениеот петър » Чет Юни 28, 2012 11:17 am

Моето изказване по никакъв начин не подценява труда на никого!Един въпрос към теб -знаеш ли така наречената черна точка която се вижда на коремчето какво точно е?Хубаво е дискусията да продължи конкретно за заболяването,а не да се нападаме.Никой не може да гарантира това,което ти продава ще излюпи ли малки или не и не вижда смисъл да нападате човека,който е продал канарите от пазара на Подуене.Много от модерните болести всъщност са недобро разбиране на съответния любител с какво да си храни малките.Още по опасна е другата теза,че висококачестваните птици са лоши родители,лоши родители са болните птици,а добри родители са здравите птици и това няма нищо общо с качеството на птиците.
петър
потребител
потребител

Следваща

Назад към Болести и профилактика